{{countItems()}}

NEUJAHRSKONZERT 2017/ NEW YEAR'S CONCERT 2017

Various Artists

  • Дата на издаване: 27.01.2017
  • Компания: Sony Music
  • Жанр: Kласика
  • Сподели:
  • Сподели:
 
Безспорно, едно от най-очакваните и гледани класически събития по целия свят е традиционният Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Събитието се предава директно в повече от 90 страни и достига до над 50 милиона телевизионни зрители. Записите на Новогодишните концерти на Виенската филхармония се считат за едни от най-важните албуми на класическия пазар.

На 1-ви януари, 2017 г. от символа на музикална Виена - легендарната златна зала Музикферайн – Виенската филхармония представи вълнуваща програма от творчеството на музикалната династия Щраус - Йохан Щраус баща и син, както и Йозеф Щраус. Програмата съдържа още произведения от Франц Лехар, Емил Валдтойфел, Франц фон Супе, Карл Михаел Цирер и Ото Николай. Всяко едно издание на Новогодишния концерт включва както много популярни творби, така и по-малко познати произведения, които се изпълняват за първи път. И през 2017-а година тази традиция продължава.

Световноизвестният венецуелски маестро Густаво Дудамел дебютира на диригентския пулт на тазгодишното юбилейно 75-то издание на Новогодишния концерт. Познат и обичан от публиката в цял свят заради изключителния си талант и ярко сценично присъствие, обявен от престижното австрийско издание Die Presse за „младата кръв на класическата сцена“, 35-годишният Густаво Дудамел се превърна и в най-младия диригент в историята на събитието.

Густаво Дудамел е роден през 1981 г. в Баркисимето, Венецуела. Започва музикалното си обучение благодарение на програмата в подкрепа на млади таланти “El Sistema”, а на 15-годишна възраст дебютира на сцената с Младежкия оркестър на Венецуела „Симон Боливар“. През 1999 г. той става и музикален директор на оркестъра и вече 18 сезона ръководи целия образователен проект „El Sistema project“. Заедно с многобройните си ангажименти по целия свят, той продължава да дирижира Симфоничния оркестър на Венецуела „Симон Боливар“. Густаво Дудамел дирижира Филхармонията на Лос Анжелис и ръководи Младежкия оркестър на Лос Анджелис (YOLA), като реализира редица образователни инициативи сред подрастващите. В края на миналата година договорът му с филхармонията беше удължен до края на сезон 2021–22 година. През 2017 г. Густаво Дудамел ще дирижира турнето на най-известния и реномиран оркестър в света – Берлинската филхармония.

Традицията на новогодишния концерт е поставена в далечната 1939 г. от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955 г. от Вили Босковски, който дирижира концертите в продължение на 25 години до 1979 година. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на „Neujahrskonzert”, включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 г. е първото телевизионно излъчване на Новогодишния концерт.

С ежегодния си Новогодишен концерт Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и дава послание за надежда и мир към света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика. В духа на събитието - музиката да е достъпна до максимално широк кръг хора - Sony Classical издава концерта на всички възможни формати.

Концертният запис излиза на 2CD (международна премиера: 27 януари), DVD и Blu-Ray (27 януари), плоча (3 март) и цял видео продукт в дигитална версия (17 февруари).

От януари 2012 г. записите от „Новогодишните концерти на Виенската филхармония“ се издават от Sony Classical на CD, DVD, Blu-ray и винил, след като компанията подписа ексклузивен договор с ръководството на филхармонията.

Новогодишен концерт 2017 – съдържание:

Franz Lehár: Nechledil Marsch aus der Operette Wiener Frauen*
(March from the operetta Wiener Frauen)

Émile Waldteufel: Les Patineurs (The Skaters). Walzer, op. 183*

Johann Strauß II: 'S gibt nur a Kaiserstadt, 's gibt nur a Wien
(There’s Only One Imperial City, There’s Only One Vienna). Polka, op. 291

Josef Strauß: Winterlust (Winter Joy). Polka (schnell), op. 121

Johann Strauß II
Mephistos Höllenrufe (Mephisto’s Calls from Hell). Walzer, op. 101
So ängstlich sind wir nicht! (We’re Not That Worried!). Schnell-Polka, op. 413

Franz von Suppé: Ouvertüre zu Pique Dame (Pique Dame Overture)*

Carl Michael Ziehrer: Hereinspaziert! Aus der Operette „Der Schätzmeister“,
(Step Right Up! From the operetta Der Schätzmeister). Walzer, op. 518

Otto Nicolai: „Mondaufgang“ aus der Oper „Die lustigen Weiber von Windsor“ *
(Moonrise from the opera Die lustigen Weiber von Windsor)

Johann Strauß II
Pepita-Polka, op. 138*
Rotunde-Quadrille, op. 360*
Die Extravaganten. Walzer, op. 205 *

Johann Strauß I: Indianer-Galopp. op. 111

Josef Strauß: Die Nasswalderin (The Girl from Nasswald). Polka mazur, op. 267

Johann Strauß II
Auf zum Tanze! (Let’s Dance!) Polka schnell, op. 436*
Tausend und eine Nacht. Walzer nach Motiven der Operette "Indigo"
(One Thousand and One Nights. Waltzes after motives from the operetta Indigo)

Tik-Tak. Polka schnell, op. 365

* За първи път е част от програмата на Новогодишния концерт

Още от Various Artists:

×

{{album.format}} | {{(album.promoprice > 0 ) ? album.promoprice : album.price}} лв.

- +